Waarheen dan?

“Als je niet weet waar je naartoe gaat brengt elke weg je daar naartoe” (naar de Cheshire cat uit Alice in Wonderland).

Een grappige uitspraak, maar o zo waar in organisaties waar de prioriteiten niet zo duidelijk zijn. Ik heb directeuren meegemaakt die zeiden dat wel 10 dingen belangrijk waren om prioriteit te geven. Een onmogelijke opdracht voor teams die omkomen in het werk. De woorden van de directeur waren waar, want klanten hebben vaak veel eisen en wensen waar we aan tegemoet moeten komen.

Wat enorm helpt in dit soort gevallen is om eerst stil te staan bij wie je bent en wat je persoonlijk wil. Voor organisaties betekent dat dat ieder team eigen normen en waarden zou moeten hebben en een eigen concrete strategie. Zodanig dat ze naadloos passen in de bedrijfscultuur en algemene strategie. Dit vereist een dialoog tussen de verschillende lagen van het bedrijf. Er bestaan meerdere manieren om dit te realiseren, een vorm die ik persoonlijk fijn vind is een aantal sessies waarin een begeleider de verschillende organisatielagen door interactieve dialogen loodst. Gooi en vang wordt dit ook wel genoemd, directie ‘gooit’ de belangrijke doelen op en de teams ‘vangen’ die zaken die hun aangaan en mengen die met hun eigen uitdagingen. Op deze wijze krijgen teams een eigen identiteit en kunnen ze zelf bepalen wat de prioriteiten zijn aan de hand van hun eigen normen, waarden en strategie. Dit is niet alleen goed voor ieders autonomie, maar zal besluiten en acties versnellen in de organisatie, een investering die zichzelf veelvoudig terugbetaalt!

Zo’n dialoog laat zich moeilijk vatten in een blauwdruk, interesse hoe dit voor jou bedrijf zou kunnen werken? Ik ga graag in gesprek hierover met je.

Gepost op LinkedIn.