Afval 2

Verspilling is waar we de meeste tijd mee kwijt zijn in ons werk, ruimschoots 80% voor vrijwel iedereen. Dat klinkt ongeloofwaardig maar is echt waar. Ga maar eens na waar je klanten bereid zijn om voor te betalen? Voor je laptop? Je kantoor? De financiële administratie? En deze zaken zijn dan nog noodzakelijk om waardevol werk te kunnen doen. Voor inspiratie voor echte verspilling neem contact op met TIM WOODSE, een afkorting voor de vormen verspilling die we kennen. Ik wil vandaag een andere inspiratie geven, eentje die nòg simpeler is; welke aspecten in je werk geven je negatieve emoties?

Bijvoorbeeld dat template welke je maar niet vinden kan. Of de printer die weer eens out op paper is. Of je collega die de krenten uit de pap haalt. Of je laptop die je maar laat wachten en wachten. Allemaal dagelijkse dingen die je goede humeur danig kunnen verpesten als je dat toestaat.

Met de tip van vandaag hoef je een paar weken lang een half uur te investeren en je krijgt er minimaal een uur per week mee terug, iedere week opnieuw!
Maak een lijstje van 10-20 negatieve emoties die je ervaart in je dagelijks werk en verdeel ze van grote naar kleine verspillingen. Verdeel ze ook in veel – weinig werk om ze echt op te lossen. Beide assen hebben een glijdende schaal, zet iedere verspilling op die plek die goed voelt voor je. Je kan dit mooi visualiseren door ze in 4 kwadranten te zetten.

De verbetering is zo goed omdat deze ergernissen zo vaak voorkomen, dat telt behoorlijk op! Je creëert hier niet alleen extra uren mee iedere week, maar het helpt je humeur ook nog eens te verbeteren, win win!

Grote maar moeilijke verspillingen kunnen beter later aan bod komen als er een positieve atmosfeer is ontstaan rondom deze acties. Vaak is het ook handig om dit soort verbeteringen projectmatig aan te pakken, bijvoorbeeld als greenbelt project. Hoe je dat doet, daar kan ik je mee helpen.

Gepost op LinkedIn