Afval

Lean is een schoon vak, alles wat we niet willen hebben noemen we afval. Toch doet lean het hierdoor makkelijker voorkomen dan het in werkelijkheid is; het afval in ons werk raken we namelijk niet zo makkelijk kwijt! Daar is vaak werk en tijd voor nodig om dit te realiseren.

Lean benoemt 3 soorten afval: overbelasting, onbalans en (tijd)verspilling. Overbelasting is vaak een gevolg van onbalans. Denk bijvoorbeeld aan een team met veel juniors en een paar seniors, de onbalans in de verhouding zorgt dat de seniors zwaarder belast zijn. En ze moeten de juniors vaak nog trainen ook! Dit is best even uit te houden. Alleen als het te lang duurt of als er geen uitzicht op verbetering is, kunnen de overbelasten omvallen, waardoor er nog meer sprake is van overbelasting. Al met al een onwenselijke zaak (afval dus).
Een richtlijn om te toetsen voor onbalans is de 1:3 en 3:1 regel: één persoon beheerst drie taken en drie personen beheersen één taak. Dit is één van de basisregels voor een gezond team.

In mijn projecten ben ik vele vormen van overbelasting en onbalans tegengekomen. Hoewel (tijd)verspilling het meest aangepakt wordt in leanprojecten zijn overbelasting en onbalans ware sluipmoordenaars als het gaat over teamcapaciteit. Heb je ook het vermoeden dat jouw team deze vorm van afval meedraagt, doe dan eens een vrijblijvende beentjes omhoog sessie met me om inspiratie te krijgen voor oplossingen.

Gepost op LinkedIn.