Los jij het effe op?

“Onze projecten duren te lang, wil jij dat fixen?”
Ken je dat, zo’n groot probleem waarvan iedereen wel weet wat er aan de hand is maar niemand in actie komt omdat we het niet eens kunnen worden met elkaar.

Organisaties en teams hebben dit vaak, het is de olifant in de ruimte of de dooddoener die de energie eruit trekt. Gevolg is vaak dat zo’n probleem te lang blijft liggen.

Het is voor mij een belangrijke reden waarom ik zo blij ben met lean omdat het concrete hulpmiddelen biedt voor dit soort problemen. Ga samen zitten met de belanghebbenden en vraag ieder om hun drie belangrijkste oorzaken van het probleem op een geeltje te zetten. Benoem ze en de facilitator plakt ze op, grappig genoeg komen er altijd categorieën, deze kan je bij elkaar plakken. In een paar uur heb je een visgraat diagram gemaakt van het probleem waarin helder te zien is wat er aan de hand is. Vraag vervolgens iedereen 3 stemmen uit te brengen en een top 3 kan gevormd worden van de belangrijkste oorzaken. Een volgende stap is dan verdieping in de oorzaak waarna er samen acties bedacht worden om een begin van een oplossing te realiseren.

Een bevredigende sessie voor iedereen want eindelijk pakken we de olifant in de kamer aan!
Succesfactor is de juiste begeleider van dit proces. Dat kan gewoon een collega zijn, maar soms is iemand buiten de organisatie handig om zo’n rol te pakken.

Ik beleef altijd veel plezier aan zulke sessies omdat het mensen ook bij elkaar brengt. Heb jij zo’n probleem waarmee je aan de slag wil? Ik help je graag!

Gepost via LinkedIn.