Scan: Verspilling zien en opruimen

Een stap om het beste bedrijf te worden dat je kan zijn.

Wist je dat de meeste werkprocessen erg veel verspilling bevatten? Arbeid of deelproducten waar de klant niet voor zou willen betalen, dit loopt makkelijk op tot meer dan 80% van de kosten!

Denk bijvoorbeeld aan computerprogramma’s die het niet doen als je ze nodig hebt, dan heb je niet alleen de downtijd maar vaak ook oplostijd nodig om het weer te fixen. Of de stapel servetjes die je standaard krijgt bij fastfood restaurants en vrijwel nooit allemaal gebruikt.

De vraag is alleen hoe is het waar te nemen en als je het dan ziet, hoe is het weg te nemen?

Met de scan loop ik een dag mee en laat ik je zien hoe de afdeling of het bedrijf er door mijn ogen uitziet. Verder zal ik een overzicht geven welke manieren er zijn om de verspilling te bestrijden.

Voor wie?

Voor ieder bedrijf die meer rendement wil halen uit de huidige middelen. Wil je je personeel weer met een glimlach naar het werk zien komen? Ga dan samen met mij kijken naar de grootste frustraties in de werkprocessen en laat ze tot het verleden behoren.

Deze scan is een goede introductie in de lean mindset waar zoveel andere bedrijven goede resultaten mee gescoord hebben.

Aanleiding

  • Onduidelijk waar problemen liggen
  • Kosten zijn gevoelsmatig te hoog
  • Frustraties en verspilling
  • Er wordt veel op elkaar gewacht

Aanpak

We beginnen de dag met een gezamenlijke ‘gemba walk‘ waar we samen de werkvloer opgaan en gaan kijken naar wat we zien bij de werkprocessen. Vervolgens spreek ik 2 teammanagers waarmee ik een continu verbeteranalyse doe.

In de middag hebben we een waste workshop met een aantal belanghebbenden uit de teams.

Resultaat

Ik geloof in meetbare en directe resultaten. Alle drie de activiteiten leveren een lijst met verbeterpunten op en ik beloof dat deze lijst minimaal een tienvoud van de investering kan terugverdienen in een jaar (anders breng ik niets in rekening). Bij de waste workshop kijken we ook welke verbeteringen weinig effort kosten maar wel veel resulaat geven (het laaghangende fruit).

Kosten

De scan kost 1000 euro, bij een vervolgopdracht van minimaal 15k komt dit bedrag te vervallen.